Milenyumun İlk Nüfus Sayımı
Herkese 2 Ocak 2025 gününden merhaba.
Türkiye’de 2000 yılında yapılan nüfus sayımının resmî sonuçları, 2 Ocak 2002’de açıklandı. Buna göre Türkiye’nin nüfusu 67 milyon 844 bin 903 olarak belirlendi. Osmanlı Devleti’nde ilk nüfus sayımı savaşa katılacak Müslüman askerlerin sayısını belirlemek ve vergi kaynaklarını tespit etmek için 1831 yılında yapıldı. İmparatorluğun 10 eyaletinde yapılan ve sadece erkeklerin dikkate alındığı sayımda, nüfus 5 milyon 159 bin 871 olarak belirlendi.
Cumhuriyet döneminde ilk sayım 28 Ekim 1927 tarihinde yapıldı ve bu sayımın ardından her 5 yılda bir nüfus sayımı gerçekleştirildi. Nüfus sayımlarında hata yapmamak için ülke genelinde sokağa çıkma yasağı uygulanıyordu. Sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı ilk sayım 2007 yılında yapıldı ve nüfus, 70 milyon 586 bin 256 kişi olarak tespit edildi. 2023 yılındaki son sayımda ise nüfus, 85 milyon 372 bin 377 kişiye ulaştı.
Yürüyerek Geçilen Boğazlar
İstanbul Boğazı bundan evvel birçok kez dondu. Bunlardan ikincisi 2 Ocak 1621’de Genç Osman döneminde gerçekleşti. 16 gün boyunca karın yağdığı ve İstanbulluların Galata’dan Üsküdar’a yürüyerek geçtiği kayıtlara işlenen bu dönem, gıda sevkiyatını etkilediği için kıtlığa da yol açtı. İlk kez 401 yılında 20 gün boyunca donan Boğaz, en son 1954’te buz tuttu.
2 Ocak 1523
Rodos Adası, Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedildi.
2 Ocak 1935
Türkiye’de soyadı kanunu yürürlüğe girdi.
2 Ocak 1944
Çay karneye bağlandı.
2 Ocak 1971
İskoçya’nın Glasgow kentinde oynanan bir maçta izdiham çıktı. 66 taraftar ezilerek öldü.
Tuzla Ödenen Maaşlar
51 yıl önce bugün tuza zam yapıldı. Bir ürünün fiyatının artırılmış olması çoğu okurumuza normal gelebilir ama tuzun zamlanması öyle değildir. Tuz, insanlık tarihinde her zaman stratejik bir ürün olmuştur. Bunun nedeni gıda maddelerinin bozulmadan saklanmasını sağlaması, yemek yapımında ve hastalıkların tedavisinde kullanılmasıdır. Tuz öylesine değerli bir gıda ürünüydü ki Romalı askerlere maaş yerine tuz verildiği olmuştur. İngilizcede maaş anlamına gelen “salary” tuz (salt) sözcüğünden gelmektedir. Dünya tarihinde böylesine önemli bir yer tutan tuz kuşkusuz Türkiye için de önemli bir maddeydi. En son 1924 yılında zam yapılan sofralık tuzun fiyatı 50 yıl gibi uzun bir süre aynı kaldı. Yetmişli yıllarda Türkiye’de her şeye zam gelirken tuza dokunulmadı. 1974 yılında ise tuza zam yapıldı ve sofralık tuzun kilosu 150 kuruşa çıkarıldı.
Mısır Çarşısı Yangını
Kısa adı AVM olan alışveriş merkezleri açılmadan önce Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı İstanbulluların sosyalleştiği ve alışveriş yaptığı yerlerdi. Özellikle bayram günlerinde çarşı ve çevresi dolup taşardı. 17. yüzyılın son 10 yılında İstanbul büyük yangın felaketlerine maruz kaldı. 2 Ocak 1691’de çıkan yangında Mısır Çarşısı tamamen yandı. Tulumbacılar canla başla çalıştı ancak yangını söndürmeyi başaramadı. Tüm çarşıyı etkisi altına alan ve 2 gün süren yangında, sadece demir kapılı dükkânlardan birkaçı kurtarılabildi. Sonrasındaki en büyük Mısır Çarşısı yangını ise 1940 yılında meydana geldi.
İşe Bisiklet Üreterek Başlamıştı
Fransız sanayici ve Peugeot markasının yaratıcısı iş adamı Armand Peugeot, 2 Ocak 1915 tarihinde yaşamını yitirdi. Fransız otomotiv sektörünün kurucusu kabul edilen Mösyö Peugeot, kuzeni Eugène ile birlikte 1865 yılında aile şirketini devraldı ve 1882 yılında bisiklet üretimine başladı. Yedi yıl sonra düzenlenen Paris Dünya Fuarı’nda üç tekerlekli buharlı bir araç sergiledi. 1892 yılında Daimler motorlarıyla ilk otomobilleri üretmeye başladı. Dört yıl sonra kendi şirketini kurdu ve adını Société Anonyme des Automobiles Peugeot koydu. 1913’te şirketin yönetiminden ayrıldığında, Peugeot, yılda 10 bin otomobil üretimiyle Fransa’nın en büyük otomobil üreticisi konumundaydı. Peugeot bugün dünyanın en büyük otomobil markalarından biridir.
Elliden fazla Türk filminde yardımcı rollerde seyrettiğimiz ve çok sevdiğimiz Tuncer Sevi, 2012 yılında hayatını kaybetti. İlk kez 1969 yılında kameraların karşısına geçen ve ardından çok sayıda filmde oynayan Sevi, özellikle Kemal Sunal filmlerinde çokça boy gösterdi. Kibar Feyzo, Futboliye, Atla Gel Şaban, Namuslu, Postacı, Çıplak Vatandaş rol aldığı filmler arasındadır. Son oynadığı film 2007 yapımı Vazgeç Gönlüm’dür. Tuncer Sevi kontrol amacıyla eşiyle birlikte gittiği hastanede rahatsızlanarak 2 Ocak 2012 tarihinde vefat etti ve Beykoz’daki Kanlıca Mezarlığı’nda toprağa verildi.